יעוץ ופיתוח ארגוני למערכות חינוך וחברה

מטרת התוכנית לייעוץ ולפיתוח ארגוני למערכות חינוך וחברה, במכללת הרצוג היא להכשיר  את המשתתפים להיות יועצים ארגוניים מקצועיים ורלוונטיים למערכות חינוך וחברה בעידן משתנה.

• מהם האתגרים הייחודים העומדים לפתחן של מערכות חינוך וחברה?
  • מה הקשר בין הובלת שינויים בארגונים ובין מנהיגותו של המנהל?
  • איך מנהלים ארגונים במציאות מורכבת?
  • מה ההבדל בין ארגונים מצליחים, אפקטיביים ובין ארגונים 'שורדים"?
  • כיצד ניתן להשפיע על תרבות ארגונית באמצעות הצוותים והקבוצות?
  • מהי תרומתו 'הנראית לעין' של יעוץ ארגוני בדיוק התשובות לשאלות אלו?
  • מה קורה במפגש ייעוצי מיטבי?
  • מה בין מודעות עצמית ובין הרחבת יכולות היעוץ?
  • בכל אלו ועוד, יעמיק הקורס וירחיב את היריעה הן בפן התאורטי והן בפן המעשי .

אם השאלות האלה מסקרנות אותך– זוהי הזמנה ללמוד יעוץ ארגוני באופן מקצועי וחוויתי, והזדמנות לרכוש מקצוע המשלב את הידע והניסיון הניהולי שצברת עד היום, עם גישות וכלים מותאמים מעולם היעוץ.

ייחודיות התוכנית במכללת הרצוג

• התוכנית מקנה תעודת גמר מטעם המכללה (לעומדים בכל הדרישות בהצלחה).
  • תוכנית הלימודים כוללת פרקטיקום במוסדות חינוך וחברה המלווה בהדרכה מקצועית.
  • סגל התוכנית מורכב מיועצים ארגוניים מומחים בתחומם ובעלי ניסיון רב שנים**

ד"ר שי בן יוסף – מומחה בפיתוח ארגוני וקהילתי, עם ניסיון ייעוצי וניהולי עשיר, מחבר הספר "ניווט במורכבות – מדריך להובלת חברות, ארגונים וקהילות במציאות מורכבת".

הגב' הדה עמיר-  יועצת ארגונית ומדריכה מומחית בהנחיית קבוצות, לשעבר מנהלת התכנית להכשרת מנחי קבוצות באוניברסיטה העברית, מנהלת מדור להנחית סדנאות במרכז חינוך ירושלים בצה"ל, מרכזת הכשרת מנהלי בתי ספר ותיקים  למנטורינג של מנהלים צעירים במכון אבני ראשה, מלווה של מערכות חינוך מוניציפליות ובעלת ניסיון עשיר בליווי בתי"ס ממגזרים מגוונים מטעם משה"ח.

הגב' רינה שמיר דונר – מומחית ביעוץ ארגוני ובפיתוח מנהיגות במערכות מורכבות.  יועצת לבכירים ומלווה תהליכי שינוי בארגונים מכל המגזרים: ציבוריים, עסקיים ומגזר שלישי. בעברה, פיקדה על בית הספר למנהיגות של צה"ל, וכיום דוקטורנטית באונ' העברית בתחום הקהילות.

**בתוכנית ישולבו מרצים אורחים נוספים, מומחים בתחומם מעולמות הייעוץ והניהול.

תוכנית הלימודים עוסקת בשלוש זירות ההשפעה של היועץ

א. זירת ההשפעה המערכתית –  ארגונים, מערכות מורכבות והתנהגותם.

נתמקד במיומנויות לעבודה עם ארגונים במציאות המאה ה 21 עם השפעות גומלין מורכבות, ריבוי שיבושים והזדמנויות ושינוי מתמיד ומהיר.

הנושאים המרכזיים:

• תיאוריה – תרבות ארגונית, מבנה ארגוני ופעילות בארגון. ארגון וסביבתו, ניהול אנשים, ארגון במציאות מורכבת, חוסן ארגוני, ניהול ומנהיגות בארגונים, מאפיינים ייחודיים לארגוני חינוך וחברה.
  • כלים ומיומנויות ליועץ – גישות ייעוציות, תהליכי התערבות ייעוצית, אבחון, ליווי, תכנון, יישום ומדידה. בחירת אסטרטגיה, הובלת שינויים, ניהול שותפויות, התמודדות עם קונפליקטים ומשברים.
 ב. זירת ההשפעה הקבוצתית – יחסי הגומלין בין הפרט, הצוותים והמערכת
  • תיאוריה – קבוצות וצוותים במקומות עבודה. תהליכים קבוצתיים סמויים וגלויים בקבוצות ובצוותים.
  • כלים ומיומנויות היועץ – זיהוי תהליכים קבוצתיים ומתן כלים לליווי והתערבויות קבוצתיות, זיהוי התנגדויות, אבחון דינמיקות בין צרכים ומוטיבציות של פרטים וקבוצות וביטוייהם בארגון.
ג. זירת השפעה באמצעות הפרט – לעבוד 'אחד על אחד' עם מובילי המערכת
  • תיאוריה –התפתחות ולמידה בקרב בכירים, אתיקה במקצוע, תפיסות ביעוץ אישי לבעלי תפקידים לאורך 'חיי התפקיד'.
  • כלים ומיומנויות היועץ – תהליכי התערבות ייעוצית – פיתוח מודעות ורפלקציה, הקשבה מודעת, אמנות שאילת השאלות, אבחון, ליווי לאורך זמן וקשרי יועץ נועץ- סוגיות אתיות.

מאפיינים ייחודיים בתוכנית

• חיבור בין תיאוריה, למידת מקרים ורכישת מיומנויות.

בכל מפגש יוקדש זמן לעבודה קבוצתית, כולל חיבור לחיי המעשה ולהתפתחות האישית של המשתתפים.

• התוכנית כוללת שימוש בסיפורי מקרה, סימולציות, תרגילים וסדנאות מעשיות כגון סדנא בכלים לפיתוח מנהלים ומנהלות, סדנא בהערכה ומשוב וסדנא בניהול שינוי.
  • לצורך תרגול ותרגום פרקטי של הנלמד, התוכנית תכלול עיבוד דילמות ייעוציות מ'אירועי אמת' ומגוון מתודולוגיות התנסותיות.
  • כל משתתף יבצע פרקטיקום בהנחיה מטעם התוכנית.
  • באחריות משתתפי התוכנית למצוא מוסד או עמותה לביצוע הפרקטיקום.
  • הקורס יתנהל במתכונת היברידית (כל מפגש רביעי יתקיים באמצעות הזום).

היקף השעות ומשך הלימודים

• ימי שלישי ובין השעות 14:00-19:00
  • 168 שעות אקדמאיות
  • הלמידה בקורס הינה היברידית, ותכלול בנוסף למפגשים הפרונטליים מספר מפגשים סינכרוניים באמצעות הזום.
  • 40 שעות פרקטיקום בנוסף לשעות הלימודים.

קהל יעד

• בעלי תואר שני במוסד אקדמי מוכר על ידי המל"ג בתחומים הרלוונטיים: פסיכולוגיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, מינהל חינוכי, ניהול מערכות בריאות, ניהול מערכות חינוך וחברה או ניהול מלכ"רים + 3 שנות ניהול בפועל.
  • בעלי תואר ראשון במוסד אקדמי מוכר על ידי המל"ג בתחומים רלוונטיים: פסיכולוגיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, חינוך, מדעי ההתנהגות, מינהל חינוכי ויעוץ חינוכי + 5 שנות ניהול בפועל.

תעודה

הקורס מקנה תעודת סיום תכנית יעוץ ארגוני במערכות חינוך וחברה מטעם מכללת הרצוג.

תנאי קבלת התעודה הם:

• נוכחות של 90% במהלך שנת הלימודים
  • מילוי חובות הקריאה
  • ציון עובר מעל 80 בכל אחת מהמטלות (מבחן או עבודה).
  • סיום הפרקטיקום בהצלחה

לפרטים והרשמה