ערב עיון לכבודו של הרב ד"ר אברהם וולפיש

ביום ג', כ"ט במרחשון תשע"ט, 6 בנובמבר, התקיים ערב עיון לרגל צאתו של הרב ד"ר אברהם וולפיש לגמלאות ולרגל צאת ספרו 'מרבדי משנה'. ספר זה עוסק בעיונים ספרותיים של משנות במסכת ברכות.

ההרצאות היו מפיהם של שלושה חוקרים ומלמדים: הרב ד"ר יעקב נגן, ד"ר תמר קדרי, ד"ר הלל מאלי. הרב נגן – שהיה תלמיד של הרב וולפיש במכללה לפני שנים ארוכות, בהרצאתו עסק במשניות של פרק א במסכת קידושין – פרק שהרב וולפיש עסק בו בהרחבה, ד"ר קדרי סקרה בהרצאתה את השלבים השונים של המחקר הספרותי של ספרות חז"ל. בין השאר עסקה בהרחבה בתרומה הנכבדה של פרופ' יונה פרנקל לתחום זה, ואת התחומים שבהם תלמידיו, ובהם הרב וולפיש, המשיכו את מפעלו תוך שהם חולקים עליו בתחומים שונים. ד"ר מאלי עסק בתפיסות שונות של מצוות העליה לרגל, והתמקד בהבדלים שבין המשנה לבין התוספתא. בניגוד לתפיסות של חוקרים שראו את תיאור הטקס כתיאור ריאלי והיסטורי, הוא מבקש לקרוא אותו כתיאור ספרותי-רעיוני, הבונה את טקס הבאת הביכורים במתכונת של טקסי קבלת פנים שהיו מקובלים בעולם הרומי. אלא שבעולם זה היתה הקבלת פני הקיסר, ואילו במשנה קבלת הפנים היא של העולים לרגל.

לצפייה – לחצו כאן

מרבדי משנה עיון ספרותי ורעיוני במסכת ברכות